• +385 1 2995 686
  • Jadarska 14 10040 Zagreb HR
  • Radno vrijeme od 8.00-17.00h

Autonomne otočne elektrane su poseban dio fotonaponskih sustava koji imaju mogućnost pohranjivanja  energije u solarne baterije i korištenja prema potrebi. Autonomni sustavi se koriste za napajanje objekata koji nemaju mogućnost priključka na mrežu elektro – distribucije iz raznih razloga:

• Nema mreže na lokaciji
• Cijena priključenja previsoka
• Lokacija objekta gdje nije moguće dovesti mrežu
• Otoci ili planinska područja

Projektiranje i  način rada ovih elektrana je zahtjevnije od mrežnih sustava jer zahtijeva prilagođavanje prema potrebama korisnika objekta, načinu korištenja sustava, ukupnoj snazi potrošača, proračunu proizvodnje  potrebne količine  i pohrani energije koja ostvaruje duljinu rada sustava ovisno o kapacitetu baterija kada nema proizvodnje, te samoj lokaciji izgradnje.

Svaki sustav se projektira individualno prema potrebama i zahtjevu korisnika stoga je važna prava informacija od korisnika o svim potrošačima koje planira koristiti, vremenu korištenja pojedinih uređaja veće snage.

Razlikujemo dva osnova autonomna ili otočna sustava:

1. Vikend boravak
2. Stalni boravak

Kako se stalno susrećemo za upitima u vezi autonomnih sustava, bitno je da korisnici razlikuju način rada i primjenu.

Vikend boravak se tretira kao korištenje sustava 3- 4  dana, vikend; petak subota nedjelja. Tako se i formira ovaj sustav koji preko tjedna puni solarne baterije i pohranjuje energiju a za vikend trošite što ste proizveli preko tjedna.

Stalni boravak je drugi tip sustava koji zahtjeva svakodnevnu proizvodnju solarne elektrane  minimalno u količini potrebne dnevno potrošene energije + dio za noćni rad.

Ovaj sustav zahtjeva suradnju s korisnikom kako bi se pravilno formirao u veličinama, na obostrano zadovoljstvo i VAS KAO KORISNIKA kako bi imali dovoljno energije i nas kao izvođača i projektanta sustava.

Puno puta sam ispričao priču o krovu i gusterni, ako je gusterna velika a krov mali trebati ćete puno vremena da je napunite, ako imate velike krov i malu gusternu, izgubiti ćete vodu koja će prelijevati. Ova primjer se može primijeniti na solarne komponente – foto naponski paneli i baterije koje potrebno pravilno optimizirati radi postizanja maksimalnog učinka.

SIP Struja iz Prirode d.o.o. © Copyright 2017. solarne elektrane ugradnja i instalacija fotonaponskih sustava, solarni paneli prodaja i cijena solarnih panela za struju. Email: info@strujaizprirode.com